Våben

Luftriffel

En luft riffel er teknisk set et rør (piben), hvori et hagl indsættes. Den er udstyret med en tank, som indeholder komprimeret luft, og et ventilsystem koblet til aftrækkeren. Når aftrækkeren påvirkes, sendes luften ind i kammeret, og haglet presses ud gennem piben. Piben er udstyret med nogle snoninger (riffelgange), som får haglet til at snurre rundt om sig selv. Dette gør haglet mere stabilt.

Luftskydning afvikles på 10 og 15 meter baner Fordelen ved luftriflen er, at det er meget let at træne sine færdigheder, idet der ikke er nogen rekyl (det stød, som kommer ved skudafgang, se nedenfor). Desuden er den meget økonomisk, da hagl er billige sammenlignet med anden form for ammunition.

 

Kortdistanceriffel

Kortdistance- og langdistancerifler bruger i modsætning til luftriflen en patron. Denne kan sammenlignes med en beholder, hvor ”haglet” sidder i spidsen (projektilet), og ”luften” (krudtet) ligger inde i hylstret. Bagerst på patronen sidder fænghætten, som antænder krudtet, som derefter via overtryk i hylstret sender projektilet ud gennem piben.

Når projektilet flyver ud, opstår et tryk i piben, som sammen med den fremadrettede bevægelse fra projektilet får resten af riflen til at bevæge sig bagud. Dette kaldes rekyl. Vore rifler fungerer på enkeltladesystem, d.v.s. når vi har trykket på aftrækkeren, og projektilet har forladt piben, sidder patronhylsteret stadig i kammeret. Det fjernes først, når vi manuelt åbner låsen og trækker den tilbage, hvorved hylsteret kastes ud.

Kortdistancerifler er opdelt i to typer, nemlig standard- og fririffel. Standardrifler kan bruges af alle skytter i alle konkurrencer afviklet under DGI, skydning. Fririflen kan benyttes af junior- og seniorskytter i konkurrencer afviklet under Dansk Skytte Union. Forskellen på en standard og en fririffel er, at på fririflen må der sættes ekstra udstyr på og den må derfor også veje mere.

 

Langdistanceriffel

Langdistancerifler er opdelt i standard- og fririffel, og de bruger ligesom kortdistanceriflen en patron, men patronerne er en hel del større og kraftigere. Det er nødvendigt, da vi her skyder på skiver der er 200 eller 300 meter væk.

Vi bruger også denne riffel til terrænskydninger, der kan have skiver helt ude på 600 meter. De fleste langdistancerifler er udstyret med et magasin, der kan indeholde 5 patroner. Dette magasin er nødvendigt til brug for terrænskydning og enkelte discipliner på 200 og 300 meter banerne, hvor der indgår hurtigskydning. Ammunitions typerne er 6,5 mm og 7,62 mm.

 

 

Joomla templates by a4joomla